Οι φίλοι του μπλοκ

Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2016

Amaranthus blitum


Το βλίτο, που διατηρεί μέχρι σήμερα την αρχαία του ονομασία, αποτελεί ένα από τα πιο δροσερά και δημοφιλή χορταρικά του ελληνικού καλοκαιριού. Συνοδεύει ως βραστή σαλάτα εξίσου αρμονικά και τα κρεατικά και τα ψαρικά. 
Είναι ποώδες ετήσιο καλοκαιρινό φυτό, με μεγάλα φύλλα και ύψος μέχρι 80 εκατοστά. Στην Ελλάδα είναι αυτοφυές, με 6 είδη, από τα οποία λαχανεύεται το βλίτο το κοινό (Amaranthus blitum). Αρκετοί το συλλέγουν στη φύση, όπως τα άγρια χόρτα, αλλά συνήθως σπέρνεται ανάμεσα σε άλλα κηπευτικά στα περιβόλια του καλοκαιριού. 
Οι συνήθειες αυτές αποτελούν κληρονομιά από την αρχαιότητα, αφού και οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν είτε να το μαζεύουν ως άγριο είτε να το καλλιεργούν ως λαχανικό.
Ο αρχαίος γιατρός Ορειβάσιος (325 -403 μ.Χ.) αναφέρει για το βλίτο ότι είναι φυτό υδατωδέστατο που καλλιεργείται για τα φύλλα του. Στην συλλογή άγριων βλίτων χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί οι άπειροι μπορεί να τα μπερδέψουν με παρόμοιας εμφάνισης δηλητηριώδη φυτά. 
Το βλίτο έχει δροσερή αλλά κάπως γλυφή και έντονη γεύση, γι’ αυτό και συνήθως βράζεται μαζί με άλλα λαχανικά. Χρησιμοποιούνται οι τρυφεροί βλαστοί του φυτού με τα φύλλα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου