Οι φίλοι του μπλοκ

Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014

Ophrys taigetica

Πάρνωνας 01/05/2010

Η Οφρύς του Ταΰγετου (Ophrys taigetica, H. Presser & S. Hertel 2010) είναι ενδημική της Πελοποννήσου. Είναι ορεινή ορχιδέα, που φύεται πάνω από τα 950 μέτρα και, συνήθως, σε ξέφωτα ελατοδασών ή κάτω από έλατα.
Το 2008 ο Helmut Presser ανακάλυψε σε μεγάλο υψόμετρο στον Ταΰγετο έναν πληθυσμό μιας όψιμης οφρύος με χαρακτηριστικά ενδιάμεσα μεταξύ των Ophrys aesculapii, Ophrys mammosa και Ophrys epirotica. Στα επόμενα δύο χρόνια ανακαλύφθηκαν από τον Stefan Hertel και άλλοι πληθυσμοί αυτής της ορχιδέας στον Ταΰγετο και στον Πάρνωνα, όλοι σε μεγάλα υψόμετρα και σε ελατοδάση. Βρέθηκαν επίσης φυτά και στην Ζήρεια.
Η Ophrys taigetica φέρει μαυροκόκκινο, ακέραιο χείλος, μερικές φορές με κίτρινο λεπτό περιθώριο, με τριχοφυΐα που περιορίζεται στους «ώμους» της βασικής περιοχής και μικρή λευκή απόφυση στην κορυφή. Ανθίζει αργά, συνήθως από αρχές μέχρι τέλος Μαΐου, σε μεγάλα υψόμετρα.
Ετυμολογία:
Ophrys < Οφρύς (φρύδι). Δεν είναι ξεκάθαρο σε ποια χαρακτηριστικά του γένους Ophrys αναφέρεται το όνομα ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο γλωσσικής παρερμηνείας.
taigetica < Ταΰγετος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου