Οι φίλοι του μπλοκ

Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2011

Bubon arachnoideum (Athananta arachnoidea)

Ταΰγετος 25/03/2010 

Το Bubon arachnoideum (Boiss. & Orph.) Hand 2011 (συν. Athananta arachnoidea Boiss. & Orph. είναι στενότοπο ενδημικό των ορέων Ταΰγετος και Πάρνωνας Της Πελοποννήσου. Ευδοκιμεί και στα μικρότερα βουνά Χιονοβούνι, Κορακιά και Κουλοχέρα που αποτελούν τις νότιες απολήξεις του Πάρνωνα. Το φυτό ανακάλυψε το 1870 στο φαράγγι της Λαγκάδας του Ταΰγετου ο καθηγητής Βοτανικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Θεόδωρος Ορφανίδης, ο οποίος και το περιέγραψε το 1888 μαζί με τον Boissier. Αργότερα βρέθηκε και στο φαράγγι της Μονής της Παναγιάς της Έλωνας στο Λεωνίδιο της Κυνουρίας (Τσακωνιάς) του Πάρνωνα.

Το Bubon arachnoideum είναι πολυετές φυτό και μονικαρπικό, ανθίζει δηλαδή μια μόνο φορά στη διάρκεια της ζωής της. Πολλά φυτά για να ανθίσουν φθάνουν σε ηλικία μέχρι και 20 έτη. Η ταξιανθία της σχηματίζει σκιάδια, με πυκνό υπόλευκο αραχνοειδές τρίχωμα, ένα χαρακτηριστικό από το οποίο και πήρε τι όνομά της. Ανθίζει το καλοκαίρι σε απόκρημνους ασβεστολιθικούς βράχους σε ημισκιερές θέσεις. 

*** Περιλαμβάνεται στο Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων & Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας (2009).Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου