Οι φίλοι του μπλοκ

Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2011

Colchicum sfikasianum

Υμηττός 01/09/2009 Hymittos
photo (c) Nikos Nikitidis Νίκος Νικητίδης

Το «Κολχικό του Σφήκα» (Colchicum sfikasianum, Kin Tan & Iatrou 1995) ) είναι ενδημικό της Νότιας Ελλάδας. Έχει διακεκομμένη και γι' αυτό ενδιαφέρουσα κατανομή. Από το Ιόνιο και την Κεφαλλονιά, την Ιθάκη και την Ζάκυνθο, υπερπηδά σχεδόν όλη την Πελοπόννησο και εμφανίζεται πάλι στις χερσονήσους του Ταίναρου (Μάνη) και του Μαλέα. Στη συνέχεια κάνει ένα άλμα βορειότερα και εμφανίζεται στην Αττική μόνο στον Υμηττό. 

Το κολχικό αυτό το είχε εντοπίσει πρώτος ο Θεόδωρος Ορφανίδης (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών) και το είχε ανακοινώσει στο Βοτανολογικό Συνέδριο της Φλωρεντίας το 1874 ως «Κολχικό το πολύμορφο» (Colchicum polymorphum) αλλά η περιγραφή που έκανε δεν θεωρείται επίσημη. To 1988 εντοπίστηκε και πάλι στην Μονεμβασιά από τον Γιώργο Σφήκα, σπουδαίο μη επαγγελματία βοτανικό ερευνητή (και επίτιμο πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης), που το θεώρησε ενδημικό της Πελοποννήσου. Τελικά περιγράφτηκε επίσημα από τους Κιν Ταν και Ιατρού από την Μονεμβασιά το 1995, οι οποίοι του έδωσαν το όνομα του Σφήκα.

Όπως πολλά κολχικά ανθίζει από αργά το καλοκαίρι, με την μεγαλύτερη ανθοφορία τον Σεπτέμβριο. Όπως όλα τα γεώφυτα που ανθίζουν αυτή την εποχή (πριν τις βροχές) δεν έχει φύλλα, τα οποία εμφανίζονται αργότερα. Τα άνθη του είναι ρόδινα, με ελαφρά δικτύωση (ψηφιδοποίηση) και με χαρακτηριστική ράβδωση στη μέση των τεπάλων. Ανθίζει σε ηλιόλουστες θέσεις και σε εδάφη καλά στραγγισμένα.

Υμηττός 17/09/2008 Hymittos
photo (c) Nikos Nikitidis Νίκος Νικητίδης

Υμηττός 01/09/2010 Hymittos
photo (c) Nikos Nikitidis Νίκος Νικητίδης

Η κατανομή του Colchicum sfikasianum

Μονεμβασία 02/10/2010 Monemvasia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου