Οι φίλοι του μπλοκ

Κυριακή, 26 Ιουνίου 2016

Aubrieta deltoidea

Πάρνηθα 08/04/2008

Αυτό το ωραίο χασμόφυτο, με τα ιώδη ή μωβ-ρόδινα άνθη, παίρνει προσκεφαλοειδή μορφή στις σχισμές των βράχων στην ορεινή ζώνη.
Αφιερώθηκε στον Κλωντ Ωμπριέ (Claude Aubriet), συνοδό ζωγράφο του φυσιοδίφη Πιτόν ντε Τουρνεφόρ στο ταξίδι του στ  Αιγαίο το 1700.
Βαλκανικό φυτό. Έχει φύλλα ρομβοειδή, χνουδωτά με αραιή οδόντωση.
Η ρίζα του εισχωρεί βαθιά στον βράχο, όπως φαίνεται και πιο κάτω στην εικόνα του ζωγράφου Φέρντιναντ Μπάγιερ.
Στα τέλη του 18ου αιώνα επισκέφτηκε την Ελλάδα για βοτανικές έρευνες ο Άγγλος βοτανικός Τζον Σίμπθορπ (John Sibthorp 1758-1796). Καρπός των ταξιδιών που έκανε ο χαρισματικός Τζον Σίμπθορπ ήταν η μνημειακή δεκάτομη έκδοση Flora Graeca, με περιγραφές και εικόνες φυτών από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Μικρά Ασία. Η Flora Graeca εκδόθηκε σε μόνο 25 αντίτυπα και είναι η πιο σπάνια έκδοση στον κόσμο. 
Τον Σίμπθορπ συνόδευε στο ταξίδι του ο Αυστριακός ζωγράφος Φέρντιναντ Μπάγιερ (Ferdinand Bayer 1760-1826). Οι εξαιρετικές εικόνες του Μπάγιερ πολλαπλασιάζουν την τεράστια αξία της Flora Graeca και αποτελούν μέχρι σήμερα πρότυπο για την εικονογράφηση βιβλίων βοτανικής. 
Ο Σίμπθορπ και ο Μπάγιερ επισκέφτηκαν και την Αττική. Η υδατογραφία της Aubrietia deltoidea στην Flora Graeca, που εικονίζεται αμέσως μετά ζωγραφίστηκε σε ένα βουνό της Αθήνας αλλά δεν αναφέρεται σε ποιο.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου