Οι φίλοι του μπλοκ

Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Fritillaria rhodocanakis subsp. argolica

Δίδυμα 05/03/2016
φωτογραφία Νίκος Νικητίδης

Η Fritillaria rhodocanakis (Baker 1878) είναι ενδημική της νήσου Ύδρας και των γειτονικών νησίδων της (Δοκός, Πετροθάλασσα, κ.ά.). Συναντάται επίσης και στις απέναντι από την Ύδρα περιοχές της Αργολίδας.

Φυτά από τις Σπέτσες, τον Πόρο και την χερσόνησο της Ερμιονίδας είναι εν μέρει ενδιάμεσα μεταξύ της Fritillaria rhodocanakis s. str. και της Fritillaria graeca και έχουν θεωρηθεί ως πλήρως γόνιμα υβρίδια μεταξύ των δύο. Η ταξινομική τους θέση δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί πλήρως. Η Καμάρη τα έχει ονομάσει Fritillaria  spetsiotica και η Zaharof Fritillaria rhodocanakis subsp. argolica.
Η έκδοση Vascular plants of Greece an annotated checklist (2013) αναγνωρίζει την Fritillaria rhodocanakis subsp. argolica ως ξεχωριστό taxon (υποείδος) και την Fritillaria spetsiotica ως συνώνυμό της.
Από την άλλη μεριά, το Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων & Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας (RDB 2009) αναγνωρίζει ως ξεχωριστό  είδος την Fritillaria  spetsiotica Kamari 1991 και μάλιστα την τοποθετεί στην κλίμακα επικινδυνότητας με τον χαρακτηρισμό  Τρωτό (VU)

Ετυμολογία:
Fritillaria < fritíllus κύπελλο με το οποίο έριχναν τα ζάρια οι Ρωμαίοι - για το σχήμα του άνθους.
rhodocanakis < αφιερωμένο στον επιχειρηματία και εθνικό ευεργέτη Θεόδωρο Π. Ροδοκανάκη (Χίος 1797 - Οδησσός 1882), ο οποίος δώρισε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αξιόλογη βοτανική συλλογή.
spetsiotica < Σπέτσες.
argolica < Αργολίς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου