όρος Σαϊτάς 02/05/2010 φωτογραφία Γιάννης Κοφινάς |
Το γένος Biebersteinia είναι ουσιαστικά ασιατικό. Η Biebersteinia orphanidis (Boiss. 1854) αποτελεί το δυτικό όριο εξάπλωσης του γένους και μας παραπέμπει σε μία εποχή που η Ελλάδα ήταν σχεδόν ενωμένη με την Μικρά Ασία.
Το φυτό, μετά την αρχική ανακάλυψή του το 1851 από τον Θεόδωρο Ορφανίδη στην Κυλλήνη (Ζήρεια) της Κορινθίας, θεωρήθηκε ότι εξαφανίστηκε από την Ελλάδα (άρα και την Ευρώπη). Το ξαναβρήκε το 1994 ο καθηγητής Αρτέμιος Γιαννίτσαρος με τους συνεργάτες του στο όρος Σαϊτάς.
Η «Biebersteinia του Ορφανίδη» φύεται στα όρη Κυλλήνη (Ζήρεια), Ολίγυρτος, Σαϊτάς και Τραχύ της ορεινής Κορινθίας. Ανατολικότερα από την Ελλάδα το ξαναβρίσκουμε στην οροσειρά του Ταύρου στην Κεντρική-Νότια Τουρκία.
Στα βουνά της Κορινθίας το βρίσκουμε σε ανοικτές θέσεις μέσα ή κοντά σε δάση με ελληνικά (κεφαλονίτικα) έλατα.
Ανθίζει Μάιο και Ιούνιο.
Περιλαμβάνεται στο Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων & Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας (εκδ. 2009).
Ετυμολογία
Biebersteinia < προς τιμή του Γερμανού στρατιωτικού και βοτανικού Friedrich August Marschall von Bieberstein (1768-1826), που περιέγραψε την χλωρίδα του Καυκάσου.
orphanidis < προς τιμήν του βοτανικού Θεόδωρου Ορφανίδη (Σμύρνη 1817 - Αθήνα 1886), καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ετυμολογία
Biebersteinia < προς τιμή του Γερμανού στρατιωτικού και βοτανικού Friedrich August Marschall von Bieberstein (1768-1826), που περιέγραψε την χλωρίδα του Καυκάσου.
orphanidis < προς τιμήν του βοτανικού Θεόδωρου Ορφανίδη (Σμύρνη 1817 - Αθήνα 1886), καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Κυλλήνη (Ζήρεια) 25/05/2014φωτογραφία Γιώργος Ζάρκος
Προς αποκατάσταση της αλήθειας: η Biebersteinia orphanidis επανανακαλύφθηκε μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες από τους Θ.Κωνσταντινίδη και Δ.Βασιλειάδη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχουν άνθρωποι που έχουν «οργώσει» τα Ελληνικά βουνά-και συνεχίζουν να το κάνουν-και είναι τουλάχιστον αήθες, να καρπώνονται άλλοι τις προσπάθειές τους!!!
Εσύ «ανώνυμε» τι παριστάνεις; Τον δικηγόρο των επιστημόνων ή μήπως τον επιστήμονα; Στο Red Data Book 2009 (τόμος Α, σελ. 152) αναφέρεται ότι «θεωρείτο εξαφανισθέν... έως την επανακάλυψή της το 1994 στο όρος Σαΐτάς (Yannitsaros & al., 1996)», σε κείμενο που υπογράφουν οι Διονύσιος Βασιλειάδης καιο Αρτέμιος Γιαννίτσαρος. Αυτό επαναλαμβάνεται και στο σύντομο κείμενο της ανάρτησης. Και που 'σαι: Μάθε επιτέλους ελληνικά, όταν αποφασίζεις να κάνεις τον έξυπνο, ανωνύμως βέβαια. Είναι το άηθες (ο τόνος στην προπαραλήγουσα) και όχι αυτό που γράφεις. Είπα να μη σου απαντήσω,αλλά αυτό το... αήθες μου κάθισε στον λαιμό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα πράγματα είναι πολύ απλά:ΕΓΩ ο al(το εγώ είναι τυχαίο και δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένο όνομα) πηγαίνω να βρω κάποιο φυτό που ΗΔΗ γνωρίζω ποιό είναι (δηλ. το γνωρίζω από τη βιβλιογραφία ή παλαιότερες συλλογές), το ΒΡΙΣΚΩ μετά από πολύχρονες (sic) προσπάθειες και το πηγαίνω στον ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΑ X καθηγητή ο οποίος ΔΕΝ συμμετείχε πουθενά (πάλι ο X καθηγητής είναι ο οποιοσδήποτε), και ΤΕΛΙΚΑ την όλη δουλειά την καρπώνεται ο Χ και όχι o/οι al !!! Δυστυχώς, έτσι έχουν τα πράγματα και αν ασχολείσαι με το χώρο θα πρέπει να το ξέρεις...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟσο για το "άηθες" είναι σωστό, αλλά ήταν τυπογραφικό μου λάθος, το οποίο δεν μπορούσα να διορθώσω γιατί είχα ήδη στείλει το mail. Οπως άλλωστε είναι και το δικό σου "επανακάλυψη" αντί τού σωστού "επανανακάλυψη", και είμαι σίγουρος ότι έκανες λάθος της στιγμής, γι'αυτό και δεν σε λέω αγράμματο...
Με εκτίμηση
Εντάξει, φίλε. Τώρα τα γράφεις καλύτερα. Για τα περί καθηγητών συμφωνώ. Εύχομαι ο καθηγητής που υπερασπίστηκες να μην κάνει τα ίδια.
ΑπάντησηΔιαγραφή