Οι φίλοι του μπλοκ

Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011

Colchicum asteranthum Κολχικό το αστερανθές

Λύρκαιο 09/01/2010 Lyrkeon
photo (c) Nikos Nikitidis Νίκος Νικητίδης

Το Colchicum asteranthum Vassiliad. & K. Perss. (Κολχικό το αστερανθές) είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο φυτό, στενότοπο ενδημικό της Πελοποννήσου. Ευδοκιμεί μόνο στο όρος Λύρκαιο της Αρκαδίας. Εκτός της σπανιότητάς του, ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό του είναι ότι ανθίζει στη μέση του χειμώνα. Το είδος ανακάλυψε ο Διονύσιος Βασιλειάδης το 1999, ο οποίος και το περιέγραψε το 2002 μαζί με την Κάριν Πέρσον (Karin Persson), Σουηδή βοτανικό ειδική στα κολχικά. Η ονομασία «αστερανθές», προέρχεται από την εμφάνιση του άνθους και είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη γιατί αποδίδει την εικόνα του άνθους.

Το Κολχικό το αστερανθές είναι πολυετές είδος, με ένα ακόμα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την ριζωματώδη μορφή του υπόγειου τμήματός του. Τα 4-5 φύλλα του είναι γραμμοειδή και είναι παρόντα κατά την άνθηση. Τα άνθη του έχουν οσμή μελιού. Φυτρώνει σε άδενδρες πλαγιές με νότια έκθεση. Ανθίζει Δεκέμβριο και Ιανουάριο, με έξαρση τις αρχές Ιανουαρίου. 

*** Περιλαμβάνεται στο Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων & Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας (εκδ. 2009).Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου