Οι φίλοι του μπλοκ

Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011

Crocus laevigatus Κρόκος ο λείος


Κάρυστος 06/12/2008 Karystos (Evia)
photo (c) Nikos Nikitidis Νίκος Νικητίδης
Ο Crocus laevigatus, Bory & Chaub. 1832 (Κρόκος ο λείος) είναι ενδημικός της νότια Ελλάδας με πλατιά εξάπλωση στην Κρήτη και τις Κυκλάδες. Πήρε το όνομά του από τους χιτώνες του βολβού του που είναι λείοι. Είναι εδώδιμος, με γεύση κάστανου. 

Τα άνθη, που συνήθως είναι εύοσμα, παρουσιάζουν χρωματική ποικιλομορφία: λευκά, μοβ, ρόδινα, λιλά, δίχρωμα. Στην Κρήτη συνήθως είναι λευκά. Σε Αμοργό και Ηρακλειά οι κρόκοι αυτοί είναι δίχρωμοι, με γαλαζωπά τα τρία εξωτερικά τέπαλα. Ανεξάρτητα από τον χρωματισμό, εξωτερικά το περιάνθιο έχει μία έως τρεις βιολετί ραβδώσεις με λεπτές πλευρικές ραβδώσεις στα τρία εξωτερικά τέταλα, κάτι που αποτελεί αναγνωριστικό στοιχείο (εξαίρεση τα φυτά της Αμοργού). Λαιμός κίτρινος. Ο στύλος καταλήγει σε στίγματα κίτρινα ή πορτοκαλί που διαχωρίζονται δενδροειδώς σε πολλά νημάτια. Ανθήρες λευκοί. Φύλλα παρόντα με ανοιχτόχρωμη γράμμωση. 

Ανθίζει από τον Οκτώβριο, σε υψόμετρα από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι τα 1.500 μέτρα. Η ανθοφορία του διαρκεί μέχρι τα μέσα του χειμώνα, ιδίως στις Κυκλάδες. Στην Νάξο ανθίζει την άνοιξη. Βιότοπος: πετρώδεις περιοχές, βραχώδεις θέσεις, ρωγμές βράχων, διάκενα πευκοδασών. Τον βρίσκουμε σε όλα τα βουνά της Αττικής, τη νότια Εύβοια, ανατολική και νοτιανατολική Πελοπόννησο, Κύθηρα, Κρήτη και σχεδόν σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων: Αμοργό, Άνδρο, Ανάφη, Δήλο, Ηρακλειά, Κέα, Κύθνο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη, Σίφνο, Σύρο, Τήνο…Αμοργός 20/11/2009 Amorgos
photo (c) Nikos Nikitidis Νίκος Νικητίδης

Πάρνηθα 06/11/2009 Parnis
photo (c) Nikos Nikitidis Νίκος Νικητίδης

Αμοργός 20/11/2009 Amorgos
photo (c) Nikos Nikitidis Νίκος Νικητίδης


Κέα 28/11/2010 Kea
photo Rena Karakatsani Ρένα Καρακατσάνη

Τήνος 18/11/2010 Tinos
photo (c) P. Koumpetsos Παναγιώτης Κουμπέτσος


Νάξος 28/03/2009 Naxos
ανοιξιάτικη άνθηση
photo Yiannis Gavalas Γιάννης Γαβαλάς
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου