Οι φίλοι του μπλοκ

Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011

Crocus cartwrighitianus

Πάνειον όρος (Αττική) 02/11/2008 mt. Panion (Attica)
photo (c) Nikos Nikitidis Νίκος Νικητίδης

Ο Κρόκος του Καρτράϊτ (καρτραϊκός) [Crocus cartwrighitianus Herbert 1843, συνώνυμα: Crocus sativus var. cartwrighitianus (Maw 1873). Κρόκος ο ελληνικός (Crocus graecus (Chapp. 1873)] είναι ο άγριος πρόγονος του καλλιεργήσιμου κρόκου. Ονομάστηκε έτσι από τον Άγγλο πρόξενο στην Κωνσταντινούπολη Τ. Καρτράϊτ, που έστειλε βολβούς από την Τήνο στον Άγγλο βοτανικό Γ. Χέρμπερτ. 

Το είδος είναι ενδημικό του νότιου Αιγαίου. Τα άνθη του είναι μοβ με σκούρες νευρώσεις. Είναι αρωματικά και δεν κλείνουν τη νύχτα, όπως σχεδόν όλων των κρόκων. Εμφανίζονται και άνθη λευκά με μοβ με νευρώσεις. Στίγματα κόκκινα, ακέραια, μεγάλα που κρέμονται έξω από το περιάνθιο. Ανθήρες κίτρινοι. Φύλλα 7-12 παρόντα κατά την άνθηση. 

Φυτρώνει σε βραχώδεις τοποθεσίες, χαμηλούς θαμνότοπους και αραιά πευκοδάση, σε υψόμετρα από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι τα 1.000 μ. Ανθίζει Οκτώβριο – Δεκέμβριο, σε μια στενή σχετικά περιοχή που περιλαμβάνει την Δυτική Κρήτη (Χανιά), αρκετά νησιά των Κυκλάδων (Σαντορίνη, Νάξο, Μύκονο, Τήνο, Σύρο, Κέα), την Αττική, την Αίγινα και την Ύδρα. Ένα από τα βορειότερα σημεία που έχει εντοπιστεί (από τον καθηγητή Θεοφάνη Κωνσταντινίδη) είναι το όρος Πάστρα, στα σύνορα Αττικής και Βοιωτίας.

Κέα 28/11/2009 Kea

photo (c) Nikos Nikitidis Νίκος ΝικητίδηςΝάξος 30/11/2009 Naxos

photo (c) Yiannis Gavalas
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου