Οι φίλοι του μπλοκ

Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2011

Cyclamen graecum

Αθήνα 10/11/2011 Athens
photo (c) Nikos Nikitidis Νίκος Νικητίδης


Το κυκλάμινο το ελληνικό (Cyclamen graecum, Link 1835) είναι κοινό στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα και στα περισσότερα νησιά. Φύεται σε πετρώδεις θέσεις και φρυγανότοπους. Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις. Τα φύλλα του είναι καρδιοειδή με ανοιχτόχρωμα σχέδια και στην από κάτω πλευρά τους έχουν κοκκινωπό χρώμα. Το ριζικό του σύστημα περιλαμβάνει πεπλατυσμένους κονδύλους, όπου το φυτό αποθηκεύει θρεπτικά στοιχεία για την δύσκολη περίοδο του καλοκαιριού. Τα άνθη του είναι λευκορόδινα με ρόδινες ραβδώσεις. Ανθίζει το φθινόπωρο.

Το αρχαίο του όνομα ήταν «κυκλάμινος» κατά Θεόφραστο και μάλλον προέρχεται από το γεγονός ότι η στεφάνη και ο καρποφόρος βλαστός σχηματίζουν τέλειο κύκλο. Ετυμολογικά η λέξη προέρχεται από την λέξη «κύκλος» (πρβλ. σησάμινος, συκάμινος). Οι κόνδυλοί του όταν είναι νωποί είναι τοξικοί. Από την λαϊκή ιατρική οι ξεροί κόνδυλοι χρησιμοποιούνται ως εμμηναγωγό και ως αντίδοτο για το δηλητήριο των φιδιών.


Κέρκυρα 10/10/2010 Corfu
photo (c) Nikos Nikitidis Νίκος Νικητίδης1 σχόλιο:

  1. Επιτέλους, βάλατε το κυκλάμινο... και κάτω πόσα πολλά βρίσκονται στην φωτο... δεν έχω ξαναδεί τόσα πολλά κι όμορφα κυκλάμινα... εξαιρετικό το σχήμα τους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή