Οι φίλοι του μπλοκ

Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2011

Galanthus reginae - olgae subsp. reginae olgae


Πελλάνα (Λακωνία) 31/10/2009 
photo (c) Γιάννης Κοφινάς


Οι γάλανθοι ονομάστηκαν έτσι από τα κάτασπρα σαν το γάλα άνθη τους (γάλα+άνθος). Ανθίζουν νωρίς την άνοιξη, με εξαίρεση τον «Γάλανθο της βασίλισσας Όλγας» (Galanthus reginae - olgae, Orph., 1876). Το φυτό περιέγραψε το 1876 από τον Ταΰγετο ο καθηγητής Θεόδωρος Ορφανίδης και του έδωσε το όνομά της τότε (Ρωσίδας) βασίλισσας της Ελλάδας Όλγας. Πρόκειται για μια συνήθη πρακτική του ιερατείου των βοτανικών να δίνουν σε φυτά ονόματα βασιλιάδων αλλά και συγγενών τους. Στην εποχή μας η πρακτική αυτή περιλαμβάνει πλέον και πολυεθνικές εταιρίες, όπως έχει γίνει με μια δανέζικη μπύρα.
Ο «Γάλανθος της βασίλισσας Όλγας» ανθίζει το φθινόπωρο (Σεπτέμβριος - Νοέμβριος) σε υψόμετρα 50-1300 m., συνήθως σε υγρές θέσεις με πλατάνια και σε μεγάλα υψόμετρα σε δάση ελάτης.
Φύλλα γλαυκοπράσινα με πλάτος 5-12 χιλιοστά, που εμφανίζονται αμέσως μετά την άνθιση.
Εξωτερικά πέταλα λογχοειδή. Εσωτερικά πέταλα με στενή ανοιχτοπράσινη κηλίδα στο άκρος τους.
Στην Κέρκυρα ευδοκιμεί το υποείδος Galanthus reginae - olgae subsp. corcyrensis, που φύεται σε ρεματιές με πλατάνια. Το υποείδος Galanthus reginae - olgae subsp. vernalis ανθίζει την άνοιξη στη Νότια Πίνδο και την Βόρεια Πελοπόννησο.

*** Ο «Γάλανθος της βασίλισσας Όλγας» περιλαμβάνεται στο Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων & Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας (εκδ. 1995).


Ταύγετος 25/10/2008
(c) Νίκος Νικητίδης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου